23 april 2007

Bouwweek 8

Wat heerlijk om op school te komen en zo’n mooie vloer te zien. 150 m² Egaal beton, eerst gekeken wat de schade was van de vele regen. Het heeft vanaf vrijdagmiddag non-stop geregend. Aan een aantal personen nagevraagd of we de gestorte vloer moesten afdekken. Iedereen zei dat het niet nodig is, het mengsel is immers gestort en zal niet zo snel meer mengen met het regenwater. Deze week konden we weinig op de bouw zelf doen. Het heeft echt de hele week geregend. Gelukkig konden Min en Glenn, tussen de regenbuien door, beginnen met het metselwerk. Profielen moesten geplaatst worden en Min heeft twee ladders gemaakt. Deze ladders kunnen ook als steiger dienen bij het monteren van het dak. De eerste steen leggen was een plechtig moment. Iedereen werd bij elkaar geroepen en Jan Willem stond met de camera’s in de aanslag. Helaas was Vincent thuis aan het werk, achter de computer de tekeningen afrondenEenmaal begonnen met metselen, gaat het snel. Helaas door de regen konden we niet de vastgestelde planning aanhouden. De eerste vier rijen zijn in het weekend afgerond.
Dhr. Eddy heeft beloofd ons de ijzeren plaatjes te leveren. Deze plaatjes worden meegestort met de betonnen kolommetjes en maken een verbinding met de houten kolommen. We zijn op de werkplaats van Eddy gaan kijken. Hij gebruikt oud materiaal van auto’s ed, de 2” plaatjes kan hij morgen al leveren. De 3” plaatjes moet hij in de Stad kopen, gelukkig, deze zullen ook komende maandag al binnen zijn.
Het is nu van belang dat we zo snel mogelijk het tweede deel van het hout geleverd krijgen. De zoon van de heer Olijfveld is met het nieuws gekomen dat hij echt voorlopig niet kan leveren. De machines zijn nog steeds kapot en door de regen zijn de wegen niet begaanbaar om het te laten repareren. Toen op zoek gegaan naar een oplossing. Met Min rond de tafel gezeten en hij is van mening dat je ook Copie hout voor de kozijnen kan gebruiken. Hij werkt er zelfs liever mee…waren we daar maar eerder achter gekomen! Bob, de zwager van de broer van Min, kan ook aan hout komen. Hij zal voor ons het bos in gaan om Copie hout te kappen. Na twee dagen wachten Bob gebeld om te vragen of het hout er al is. Nee, alle wegen zijn onbegaanbaar, het moet eerst stoppen met regenen…

Gelukkig konden we wel binnen veel klusjes doen. Tekeningen maken en een rapport opstellen met de plan van aanpak, planning en de precieze omschrijving van ons ontwerp. Op deze manier kan het tekenlokaal door iemand anders afgebouwd worden als wij terug in Nederland zijn. Karin, Vincent en Carlijn hebben veel vergaderd over ‘hoe nu verder’. We moesten een duidelijk plan opstellen voor als wij weg zijn. Het doel is om het tekenlokaal te kunnen gaan gebruiken in het nieuwe schooljaar, dus we moeten het goed uit handen geven. We hebben besloten dat we Min het tekenlokaal willen laten afbouwen. We hebben veel met hem samengewerkt en hij kent het ontwerp ook van binnen en buiten. Min is enthousiast en hij vindt het een eer om het te mogen afbouwen!

Dinsdag en woensdag zijn we naar PAS gegaan om het geleverde hout van dhr. Olijfveld te schaven en op maat te zagen. Op dinsdag zijn Vincent, Jan Willem, Johan en Marshano gegaan. Zij hebben veel werk verricht, onder van Min, de man die bij PAS werkt. Lange lengtes hout door de schaafmachine, wow, dat wordt wel mooi. De mannen kwamen moe thuis, bezweet en onder het zaagsel. Woensdag zijn Karin en Carlijn gegaan, samen met de twee leerlingen Raoul en Shano en Rotniet, Marshano en Johan als goede werkkrachten. Er is weer hard gewerkt. Dit keer alles op maat gezaagd en gesorteerd.Met meneer Kromo hebben we berekend wat voor een soort moeren en bouten we nodig hebben om de kolommen te kunnen monteren. Daarna hebben we bouwbedrijven in Paramaribo gebeld om te vragen of ze die kunnen leveren. Na 4 bedrijven gesproken te hebben, warden we moedeloos, niemand heeft zulke grote bouten! Gelukkig, de moed niet opgegeven en uiteindelijk een bedrijf gevonden die met de hand moeren en bouten maakt, Moboco. Hier kunnen we dit weekend langs gaan om 60 bouten, 60 moeren en 120 ringen op te halen.Samen met mevrouw Doelkamid hebben we bedacht hoe we het project feestelijk kunnen afsluiten. Volgende week woensdag is de laatste schooldag van de kinderen en dan worden de rapporten uitgedeeld. Na de uitreiking willen we een klein feestje geven voor genodigden. Wij hebben een lijst opgesteld met mensen die we willen uitnodigen; leerlingen die ons goed geholpen hebben, docenten, sponsoren en de mensen van buitenaf die zich hebben ingezet voor het project. Carlijn heeft deze mensen gebeld om hen uit te nodigen voor de feestelijke afsluiting. Lastig voor de mensen die overdag werken om langs te komen maar iedereen gaat het proberen. Donderdag hebben we een groepsfoto gemaakt met alle docenten. Over de zelfgemaakte brug moesten de docenten met hun nette rokken en schoenen door de modder naar het tekenlokaal zien te komen. Met veel gelach en gegil is dit gelukt en hebben we leuke foto gemaakt.

Voor het weekend hebben we ook een todo-lijst opgesteld. We zijn naar de stad gegaan om een aantal dingen te regelen voor de laatste week! Een logistieke planning was nodig omdat winkels om half 2 al dicht zouden gaan. Uiteindelijk verliep het allemaal soepel. Nadat we de bouten en moeren gekocht hadden, zijn we op zoek gegaan naar een foto winkel. Hier hebben we 130 foto’s laten afdrukken, foto’s voor het leerproces van de school en foto’s om mensen te bedanken. Binnen een uur konden we ze alweer ophalen. Daarna naar het internet café om de weblog te plaatsen en fotoboeken gekocht.

Geen opmerkingen: