23 april 2007

Bouwweek 7

Na het hele weekend doorgewerkt te hebben, zijn we maandag en dinsdag gaan uitwaaien op Galibi! Twee heerlijke dagen met mooie rivier, strand, marrondorp en enorme zeeschildpadden die eieren op het strand legden. Voordat we weg gingen, hebben we een uitgebreide todo-lijst opgesteld. Als we vrijdag de vloer willen storten, moet er nog veel gebeuren!

Zo ziet onze todo-lijst eruit:

Olijfveld bellen, hout wanneer geleverd?
PAS bellen, wanneer schaven?
Mvr. Doelkamid doorgeven, vrijdag storten
Peilstok maken
Tweede brug maken voor storten
Min bellen over schoolspullen + traptreden
Spullen kantoor Doelk. Verhuizen
Cement bestellen + inventariseren hoeveel nog over
Fietsen wegbrengen Tuinman
Bihariu pomp bellen
Dhr. Kompeye betalen
Rudi mailen over begroting en plan van aanpak
Rotnie en Chieff betalen SRD 50
Dhr. Martodikromo bellen over laadklep + operators
Dhr. Elkebout bellen over helpen vrijdag
Wie kan helpen: Min, Ricky, Rotnie, Chieff, Johan, Seder, Kompeye….
Docenten na 12.30 uur helpen?
Betonmolen wegbikken
Extra zand bestellen via Mvr. Doelkamid
Grind AEG bellen maandag
Dhr. Ajeki tools meenemen
PVC buis graven en monteren
Truck Par’bo bellen over hoe betalen/stroom/water
Folie, afstandhouders en wapeningsnetten leggen
Kolommen monteren
Slaglijn spannen
Houten vlakspanen maken?
Eten en drinken vrijdag regelen
Streepjes zetten fundering

Kortom genoeg te doen deze week!

We hebben goede instructies gegeven aan Jan Willem. Hij zou maandag en dinsdag de activiteiten voor het tekenlokaal coördineren. Gelukkig is alles goed gegaan! Helaas was Min ziek en kon hij nog niet beginnen met het maken van de bekisting voor de trappen.
Meneer Kromo heeft de laatste wapeningsstaven gemaakt voor de veranda en meneer Ajeki moest herinnerd worden om zijn tools voor het buigen van de koperen buis mee te nemen.

Lastig lastig, het is zooo drassig naast het tekenlokaal. Het water wordt door het laturiet opgenomen en zo zijn er een aantal zwakke plekken ontstaan in het tekenlokaal. Meneer Kompeye heeft goed verricht door het laturiet en het zand nogmaals goed aan te stampen.

We waren nog niet op weg naar Galibi of we kregen al een telefoontje van Jan Willem. Hij had geïnformeerd naar het huren van een beton-truck uit Paramaribo. Deze truck kan 15 m³ beton maken in de stad en dit met twee grote trucks naar Moengo vervoeren. Het beton kan dan door middle van een grote slurf direct gestort worden, dit kost aanzienlijk minder tijd! In Albina, onder het genot van een Markoeza-drankje, hebben we na wikken en wegen besloten om zo’n truck te bestellen. We kwamen erachter dat met de hand storten niet haalbaar is op 1 dag, we zouden dan 18 uur achter elkaar moeten storten… Alhoewel het wel veel duurder is een truck te laten komen, is het toch de moeite waard. Op deze manier besparen we tijd en mankracht en weten we zeker dat het vrijdag helemaal gestort gaat worden!

Woensdag kwamen we uitgerust aan op school, wow, het lijkt wel White Beach! Een mooie laag wit zand bedekt het tekenlokaal, Vincent heeft met man en macht nog voor een laatste keer gestampt. Wat een zwaar werk. Min is begonnen met het maken van de bekisting voor de twee trappen. Fijn dat we dit hebben doorgezet want het komt er heel mooi uit te zien, twee trappen meegestort met de vloer.Karin is ondertussen mensen gaan regelen voor komende vrijdag. We hebben veel volwassenen nodig die ook na schooltijd kunnen bijspringen. Met mvr. Doelkamid overlegd en een grote belronde gedaan. Lastig om mensen te vinden, de meesten werken overdag. Uiteindelijk hebben we de heren Kompeye, Seder en Rotnie kunnen regelen. Wie weet kan meneer Pinas ook nog wat man regelen van Milieu.

Donderdag moesten we alles afkrijgen. Het laatste deel moest nog één keer gestampt worden, Vincent onze held, heeft hier al zijn krachten voor gegeven. Ondertussen heeft Karin het overtollige zand weg geschept en diezelfde ochtend is Carlijn met de jongens, Raoul, Orveo en Shano, het folie gaan leggen en de zelfgemaakte afstandhouders. Om de 5 minuten moest ze weer één van de jongens gaan zoeken aangezien ze het steeds weer voor elkaar kregen om weg te lopen….
‘s Middags zijn we met z’n drieën, en met hulp van Min, de wapeningsnetten gaan afmaken. Dat was nog een hele klus. Wat hebben we hard gewerkt! De regenbuien konden we niet permitteren en we hebben dan ook als gekken doorgewerkt. Met paraplu’s vastgebonden aan de stamper is Vinnie verder gaan stampen en Ka en Lijn hebben, als twee Chineestjes met de knieën gebogen, de netten aan elkaar vastgebonden met binddraad. Om 5 uur lagen alle netten, wow, wat een mooi gezicht! Nu nog de wapening van de kolommen bevestigen aan de netten. We waren blij dat we dit rotklusje precies voor het donker geklaard hadden. Alle spullen opgeruimd en kwamen we afgepeigerd thuis. Morgen wordt een mooie dag!

Vrijdagochtend ging de wekker een uur eerder dan normaal. Vroeg naar school om de laatste voorbereidingen te treffen. Onze nieuwe werknemer, Glenn, kwam ons helpen. We zijn blij met deze nieuwe mankracht. Hij werkt hard en neemt zelf initiatief.
Shano en Raoul op de wacht gezet om de truck uit Paramaribo de weg te wijzen, maar ze stonden op het verkeerde kruispunt. Gelukkig zag meneer Wielzen de truck langsrijden en heeft hem de weg gewezen naar de achteringang van de school. Gelukkig kon hij over de laturietweg heel dicht bij het tekenlokaal komen. Meneer Pinas heeft toch nog 5 mensen kunnen regelen en daar kwam nog een auto aanrijden met 4 man erin. We hadden zelfs te veel man om te helpen! Voordat we het wisten begon Mohammed, de operator van de truck, al met het storten van beton. 10 Kruiwagens achter elkaar, een goede logistieke organisatie was nodig. Vincent en Jan Willem meten het peil en Karin en Carlijn wezen de mensen waar ze moesten storten en verlegden de planken. Wat een tempo zat erin.

De eerste 7,5 m³ was binnen een uur gestort. Hoewel de donkere wolken boven ons lokaaltje dreigden met regen, is het helemaal droog gebleven deze ochtend. Om stipt 12 uur was de hele vloer gestort. Een mooi gezicht en wat een voldaan gevoel kregen we hiervan. Na 8 weken hard werken ligt ie er dan eindelijk, de vloer….Bij de Chinees eten gehaald voor de mensen die vrijwillig hadden geholpen en vroeg naar huis gegaan om te genieten van dit heerlijke gevoel. Al snel begon het met regenen, 1 bui, 2 buien….het hield niet meer op. Nog bij een paar mensen nagevraagd of we de vloer moesten afdekken met een zeil, dat was niet nodig zeiden zij.

Geen opmerkingen: