11 februari 2007

De eerste week bouwenVandaag onze eerste echte werkdag op de Barronschool. Om 8 uur stonden we klaar voor de vlaggenparade en wat zagen we als eerste: 50 kuub zand gestort naast de Warung (= eettentje)!

In de ochtend een goede werkbespreking met z’n vieren gehad waarbij we de planning voor deze week hebben doorbesproken. Het belangrijkste op dit moment is het bestellen van materialen en inventariseren welk materiaal en materieel op school aanwezig is. In tweetallen zijn we aan het werk gegaan. Jan Willem en Carlijn zijn samen met Mevrouw Doelkamid materiaal gaan bestellen:

- 1150 stenen 3 duims
- 325 stenen 6 duims
- 60 m³ zandMevrouw Doelkamid heeft al contact gehad met Dhr. Natapawira voor het maken van steen. Ondertussen hebben Karin en Vincent gebeld met bedrijfjes. Informeren over transport van zand en een afspraak maken met de heer Bihari gemaakt voor het bestellen van hout. Om 11.00 uur hadden we een korte bespreking met de praktijkdocenten Kromo en Wielzen. We hadden van te voren een aantal vragen opgesteld over de fundering en het knooppunt van kolom op vloer.
Toen de school uit was, hebben we de grond nog eens rustig bekeken. Wat een kuilen en heel drassig! Karin viel al meteen in een kuil met termieten, dus die veiligheidskleren zijn wel noodzakelijk! Op weg naar huis bij een aantal bouwwerken gekeken hoe ze daar aan het bouwen zijn, wie weet kunnen wij nog informatie gebruiken voor ons project!
Aan het eind van de middag naar Vervuurt gelopen om te inventariseren naar prijzen van kruiwagens, schoppen, glaslijn, ladders, PVC buizen, wapeningsstaal, cement, triplex, houtmenie, steen en golfplaten. Aan de hand van deze prijzen kunnen we al een globale begroting maken.

Morgen hebben we een afspraak met BHB Billiton (het voormalige Suralco). Dan gaan we bespreken of zij ons kunnen ondersteunen in de vorm van materiaal en materieel.

Dinsdag is de dag goed begonnen met een bespreking met BHB Billiton (de heer Kingswijk en de heer Kramer). Zij waren heel erg positief over onze plannen en willen ons graag steunen. Wij mogen een brief toesturen waarin vermeld staat welke steun we ndog hebben. Tussen de regenbuien door naar de Barronschool gelopen en daar op een computer (!) een gedetailleerde bouwplanning gemaakt. Per dag hebben we gekeken naar de stappen die gezet moeten worden. Na de pauze samen met de heer Kromo het 0-punt gemeten. Vanuit dit punt gaan we het kavel uitzetten. Het laserapparaat van meneer Kromo werkte helaas niet, met touw toch het juiste punt kunnen vinden. Morgen gaan we het gehele kavel uitzetten.De woensdagochtend verliep goed. Ons ‘kantoortje’ is schoongemaakt! Om stipt 10 uur werden de piketjs afgeleverd zoals afgesproken. Daarna meteen naar Hibari gegaan om te vragen of zij ook hout kunnen leveren voor de houten kolommen en dakconstructie. Bij Vervuurt materiaal gekocht: cement, wapeningsstaal, PVC buizen, kruiwagens, schoppen en glaslijn. In een grote truck werd het naar school gebracht. Wij mochten achterin staan, wat een belevenis was dat! We kwamen precies aan in de pauze. Leerlingen stonden met grote ogen te kijken, wauw, het gaat nu echt beginnen! Docenten waren ethousiast: “zelfs twee meisjes doen bouwkunde en gaan ECHT zelf bouwen”!De heer Ajeki is begonnen met zijn leerlingen met het maken van afstandhouders voor de wapeningsnetten. Een mal gevuld met beton en binddraad, in kleine blokjes gezagen. Morgen is het droog. Ondertussen zijn de heer Kromo en Wielzen samen met ons het kavel gaan uitzetten. Het is nog een hele klus om met de beschikbare meetinstrumenten een nauwkeurige belijning van de kavel te maken. In overleg met mevrouw Doelkamid schuiven we het tekenlokaal 4 meter op. Op deze manier heeft zij beter uitzicht op de derde entree die in de toekomst gebruikt gaat worden.

Om 1 uur zelf verder gewerkt. Heerlijk rustig zonder de drukte van leerlingen en docenten. We hebben de tekeningen uitgeprint om ze aan een groot bord te hangen voor de leerlingen. Karin heeft de tekening gemaakt voor het vlechten van de wapening. Daar gaan we vrijdag mee beginnen. Ondertussen zijn Jan Willen en Vincent de extra piketjes op maat gaan zagen. Carlijn heeft een begin gemaakt met de begroting.
Vandaag zijn we erachter gekomen dat de school Paasvakantie heeft van maar liefst drie weken! Dit betekent dat de deadline voor de oplevering twee dagen is vervroegd. Vanmiddag gaan we kijken wat hiermee te doen.Donderdagmiddag is het hele kavel uitgezet. Wat is het lastig om de juiste hoeken te krijgen, zeker als je een zelfgemaakte 90-graden meter hebt! Gelukkig hebben we de goede hoeken gevonden door de ‘3-4-5 methode’ te gebruiken. Vrijdag zouden we de hele dag gaan graven. Helaas heeft het bijna de hele dag geregend. Het graven moeten we uitstellen tot volgende week. Wel hebben de leerlingen een start gemaakt met het vlechten van de wapening. Het grind dat we gratis krijgen vanuit Albina moet voor 12 uur zaterdagochtend opgehaald worden. Samen met mevouw Doelkamid hebben we een truck gevonden die het wilt ophalen. 24 Kuub grind wordt opgehaald om het beton te kunnen maken. Jan Willem heeft met een oud leerling gesproken. Hij wilt graag helpen in de middaguurtjes! Samen hebben zij een lijst van oud leerlingen opgesteld die we kunnen gaan bellen om mee te helpen. Maandag komt Birachi, een jongen van 20 jaar, helpen met graven. Hij werkt bij houtbedrijf Bihari en heeft veel praktijkervaring. Met mevrouw Doelkamid overleg gehad over het inhuren van extra mankracht. Zij is het ermee eens dat we daar gebruik van moeten maken om het project zover mogelijk af te kunnen krijgen!

Komend weekend gaan we naar Paramaribo. Zaterdag hebben we afgesproken met Aimmee de Back, ons docent van bouwkunde (restauratieproject). Zij gaat ons helpen met een aantal praktische zaken. Fijn om iemand te kennen die ook de bouwsitatie van Suriname kent. We mogen gebruik maken van AutoCAD op haar architectenbureau! Heel fijn!

1 opmerking:

Anoniem zei

Hallo mensen,
Leuk om te horen hoe het bouwproces verloopt. Wanneer is het paasvakantie? Zijn er meer meisjes die bouwkunde doen behalve die twee?

Groetjes